De kans dat u ernstig ziek wordt van COVID-19 is groter als u 50 jaar of ouder bent OF als u een aantal risicovolle aandoeningen heeft, zoals diabetes, hartaandoeningen en astma. Bescherm uzelf door een plan te maken om u voor te bereiden op een onverwachte ziekte.
Gebruik deze gids om u voor te bereiden op een onverwachte ziekte. Praat met uw arts of andere zorgverlener over de maatregelen die u nodig heeft voor uw plan om uzelf te beschermen en de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.
Preventie
- Controleer de CDC-link hier om er zeker van te zijn dat uw vaccinaties zijn up-to-dateen bewaar documentatie van uw COVID-19-vaccinatiestatus.
- Verbeter hygiënegewoonten, zoals vaak uw handen wassen.
- Houd rekening met sociale afstand als u zich op openbare plaatsen bevindt, vooral als de besmettingsgraad van COVID-19 in uw regio hoog is. Vermijd nauw contact met iemand die ziek is.
- Het dragen van een beschermend masker (N95, KN95) in het openbaar kan uw kans om het virus op te lopen verkleinen.
- Zorg voor een gezonde routine, zoals regelmatige lichaamsbeweging, het eten van voedzaam voedsel, voldoende slaap en het ontvangen van andere aanbevolen vaccins.
- Volg de medische begeleiding van uw huisarts of gezondheidszorgarts om eventuele chronische aandoeningen onder controle te houden.
Beheer uw symptomen
Als u symptomen van COVID-19 heeft en een verhoogd risico loopt op de infectie, volg dan deze stappen om uw symptomen onder controle te houden en samen te werken met uw arts.
Testen
- Houd uw symptomen in de gaten en laat u testen op een test-to-treat-locatie of gebruik een zelftest thuis (binnen 24 uur na het begin van de symptomen).
- Neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener om uw positieve testresultaten, een zorgplan en of u in aanmerking komt voor behandeling te bespreken. Artsen zijn oproepbaar, dus als u in het weekend een positieve test heeft, wacht dan niet tot maandag om te bellen. Neem onmiddellijk contact met hen op, aangezien deze positieve testdatum cruciaal is voor wanneer en hoe u met de behandeling moet beginnen.
Behandeling
- Als u vermoedt dat u COVID-19 heeft en u 50 jaar of ouder bent of een medische aandoening met een hoog risico heeft, zijn er behandelingen beschikbaar die uw risico op het ontwikkelen van een ernstige ziekte kunnen verlagen.
- Als u in aanmerking komt voor behandeling, zal het starten ervan binnen de eerste paar dagen na de symptomen de ernst van de ziekte verminderen. Er zijn twee orale antivirale geneesmiddelen beschikbaar voor milde tot matige COVID-19. In ziekenhuizen wordt vaker een intraveneus geneesmiddel gebruikt.
Beheer
- Als u positief test op COVID-19, blijf dan minimaal 5 dagen thuis vanaf het begin van de symptomen, waarbij de eerste dag van de symptomen dag 0 is en isoleer u van anderen in uw huis. Tijdens deze eerste 5 dagen bent u het meest besmettelijk.
- Draag een masker van hoge kwaliteit (N95, KN95) in de buurt van anderen, thuis en in het openbaar tot dag 10 (of totdat u twee negatieve thuistests heeft, met een tussenpoos van minimaal 48 uur).
- Neem contact op met uw arts als u vragen of zorgen heeft, als uw symptomen verergeren of als u andere medische aandoeningen heeft die niet goed onder controle zijn.
- Als u symptomen heeft die meer dan 4 weken na uw infectie aanhouden, heeft u mogelijk ‘Lange COVID’. De symptomen van Long COVID variëren van persoon tot persoon en kunnen maanden of zelfs jaren aanhouden. Neem contact op met uw arts als u denkt dat u mogelijk long-COVID heeft, om te bespreken hoe u uw symptomen kunt verminderen en u beter kunt voelen.
Als u een van deze symptomen of andere symptomen heeft die ernstig zijn of zorgelijk voor u is, moet u 911 bellen of onmiddellijk medische hulp inroepen:
- Aanhoudende pijn of druk op de borst
- Nieuwe verwarring
- Problemen met ademhalen
- Onvermogen om wakker te worden of wakker te blijven
- Bleke, grijze of blauwgekleurde huid, lippen of nagelbedden, afhankelijk van de huidskleur
Hoe u met uw arts kunt praten
Professionals in de volksgezondheid waarderen gedeelde besluitvorming om de behoeften en onzekerheden van patiënten te bespreken. Bij gedeelde besluitvorming bespreken u en uw arts het best beschikbare bewijsmateriaal en uw eigen voorkeuren en waarden bij het nemen van een beslissing over uw gezondheid.
Uw arts kan u helpen bij het beantwoorden van uw vragen over COVID-19 of andere medische problemen. Uw arts kent uw medische geschiedenis en kan u helpen goede beslissingen te nemen over uw gezondheid.
Online-hulpmiddelen kunnen nuttige informatiebronnen zijn, maar ze kunnen verouderd en soms onnauwkeurig zijn. Gebruik websites zoals de CDC, NIH en familydoctor.org voor betrouwbare informatie.
Zorg ervoor dat u een nauwkeurige medicatielijstinclusief vrij verkrijgbare medicijnen of supplementen die u gebruikt, zodat u deze lijst aan uw arts kunt voorleggen als u een nieuw medicijn overweegt.
Als u het niet begrijpt, vraag hen dan om langzamer te gaan en de informatie te herhalen, zodat u zeker weet dat u het medische advies krijgt dat u nodig heeft. Het maken van aantekeningen kan ook nuttig zijn om informatie vast te houden.